Luxury Cruises - Rejsy ekspedycyjne all inclusive Antarktyda i Arktyka

Informacje i rezerwacje: 22 455 38 42

Alaska

Zwierzęta Alaski


Wieloryb humbak

Wieloryb humbak – najbardziej imponujący ssak świata morskiego, może osiągać do 19 metrów długości i ważyć nawet 65 ton. Ten prawdziwy morski akrobata, uwielbia popisywać się swoimi umiejętnościami nurkowymi i wyskokami uwieńczonymi efektownymi lądowaniami na powierzchni wody. Jest to także bardzo przyjazne i wyjątkowo ciekawskie zwierzę, które lubi spotkania z ludźmi i chętnie podpływa do statków. Słynie także z długich i melodyjnych pieśni, za pomocą których komunikuje się z innymi osobnikami swojego gatunku.


Wydrozwierz – Wyspy Aleuckie

Wydra morska, zwana również wydrozwierzem, to zwierzę o długim i opływowym ciele i brunatnym futrze. Występuje ona głównie w regionach przybrzeżnych Wysp Aleuckich i jest doskonale przystosowana do środowiska morskiego. Potrafi spędzać na morzu całe długie miesiące, a gdy pojawia się sztorm, znajduje schronienie na rafach. Potężne łapy wydry pełnią także rolę magazynu, w którym przechowuje ona upolowaną żywność oraz kamienie służące jej za narzędzia. Gryzonie te lubią relaksować się unosząc się w wodzie na plecach lub owijając się wokół ogromnych wodorostów.


Orzeł bielik – Alaska

Orzeł bielik, będący symbolem USA, charakteryzuje się śnieżnobiałą głową, która mocno kontrastuje z resztą opierzenia w kolorze brunatnym. Bielik morski, w przeciwieństwie do swoich lądowych kuzynów, żywi się głównie rybami. Jest to również ptak, który odgrywał ogromną rolę w rytuałach dawnych Indian. Rejs po Alasce to idealna okazja do tego, by być świadkiem jedynego w swoim rodzaju widowisk z tym ogromnym drapieżnikiem w roli głównej, krążącym majestatycznie nad alaskańskimi miasteczkami niczym anioł stróż.


Karibu – Półwysep Kenai

To dostojne zwierzę, zamieszkujące głównie Półwysep Kenai, ma jedną bardzo charakterystyczną cechę: jest to jedyny gatunek jeleniowatych, u którego zarówno samce jak i samice posiadają poroże. Futro karibu ma zróżnicowaną barwę – czasami ma ono odcień brunatny, innym razem szary. Jest ono także bardzo grube, skutecznie chroniąc zwierzę nawet podczas największych mrozów. Poroże również zmienia swój kolor od czerwonego do ciemnobrązowego. W lecie ogromne stada karibu przemierzają tundrę, a ich głównym pokarmem są młode pędy i porosty. Podczas rejsu być może uda Ci się wypatrzyć ten pełen wdzięku symbol Alaski, którego nazwa wywodzi się z języka Indian Mi’kmaq i słowa „xalibu” oznaczającego: „tego, który grzebie kopytem”.


Kotik zwyczajny – Wyspy Prybiłowa

Kotik zwyczajny, zwany również „niedźwiedziem morskim”, odróżnia się od swoich kuzynów mniejszą głową i krótszym pyskiem, a także większymi płetwami tylnymi, które służą mu do sprawnego poruszania się po lądzie. Ubarwienie sierści tego zwierzęcia, którego waga dochodzi do 270 kg, różni się w zależności od płci: u samców może mieć ono kolor ciemnobrązowy lub czarny, natomiast samice są jaśniejsze – jasnobrązowe lub popielate. Nie przegap okazji by w okolicach Wysp Prybiłowa zapoznać się z tym towarzyskim i ciekawskim zwierzęciem, które chętnie podpływa do ludzi.


Orka – Cieśnina Johnstone

Należąca do rodziny delfinowatych orka jest bez wątpienia najbardziej rozpoznawalnym ssakiem Alaski. Ten „Pan Oceanów”, czczony i wielbiony przez niektóre plemiona Indian, występuje głównie w Morzu Beringa i Cieśninie Johnstone. Orki na ogół żyją w grupach liczących do 30 osobników i posiadają charakterystyczne ubarwienie: czarny grzbiet, biały spód ciała i białą plamę nad okiem. Ich potężne ciała wieńczy ogromna płetwa grzbietowa, której kształt różni się w zależności od płci osobnika. U samców przybiera ona formę trójkąta równoramiennego, natomiast u samic jest ona bardziej zaokrąglona.


Niedźwiedź polarny – Wyspa Wrangla

Wyspa Wrangla, leżąca pomiędzy Morzem Wschodniosyberyjskim i Czukockim, jest górzystym rezerwatem przyrody i domem niedźwiedzia polarnego. Zwierzę to będące symbolem siły, a zarazem kruchości Dalekiej Północy, jest także źródłem podziwu ze względu na jego białe futro i dystyngowaną elegancję. Niedźwiedzie polarne są także wytrawnymi pływakami. Ich częściowo spięte błoną pławną palce oraz gruba sierść, umożliwiają im eksplorowanie głębokich wód w najzimniejszych regionach ziemi. Co ciekawe, jest to także jedyny gatunek niedźwiedzia, który nie hibernuje, z wyjątkiem ciężarnych samic, szukających najlepszego miejsca, w których mogłyby urodzić młode.